3 Şubat 2014 Pazartesi

MANTAR ÇORBASI

MANTARIN  FAYDALARI
Son dönemlerin en gözde besinlerinden birisi olan mantar, gerçek bir sağlık hazinesi. Yapılan araştırmalarda, Mantarın içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde yaşlanmayı geciktirdiği, alzheimer'dan koruyucu özelliği olduğu belirlenmiş.
Pek çok türü olan mantarın, bazı türlerinin, zehirli olduğu biliniyor ve bu da ölümcül sonuçlara yolaçabiliyor. ama, zehirsiz mantarlar, oldukça değerli besin kaynağı olarak gösteriliyor. 
Mantarın, bitkisel besinler içinde en besleyici olan besinlerden bir tanesi.  Ete yakın oranda ve çok değerli  bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, vücut için gerekli aminoasitlerin tümünü bulundurmakta. Mantarın içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde yaşlanmayı geciktirdiği, alzheimer'dan koruduğu ve bu  yönüylede mantarın büyüme, gelişme, hastalıklardan korunma açısından önemli yararlar sağladığı belirtiliyor.  Mantar, yağ içeriği bakımından fakir olması nedeniyle, kalorisi düşük olduğunu ve şişmanlatmayan bir besin. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenlerin diyetinde yer alması uygun bir besin maddesi.
Vitaminler açısından da çok zengin olan mantarın B grubu vitaminleri, A vitamini, K ve özellikle zengin bir D vitamini kaynağı olduğu belirtiliyor. “Özellikle en başta büyüme gelişme çağındaki çocuklar ve kemik erimesi açısından daha büyük risk altında olan kadınlar olmak üzere her insanda kemik ve dişlerin sağlığını sürdürme açısından, bu zengin D vitamini kaynağı çok daha büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Mantarın mineraller açısından da çok iyi bir besin olduğunu anlatan Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mantar kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır içerir.
Tüm bu özellikleri ile kansızlığı, kalp damar hastalıklarını, tansiyon yüksekliğini, inme, astım, romatizmal hastalıklara yakalanma tehlikesini, migreni, diş çürüklerini ve kemik erimesini önler ve vücudun bağışıklığını güçlendirir. Mantar, hem vitamin hem de mineral içeriğiyle yaşlanmayı geciktirir, beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi kronik hastalıklardan korur.
Sodyum miktarının düşük olması nedeniyle tansiyon yüksekliği ve kalp damar hastalığı bulunanların da yiyebileceği, iyi bir besindir. Mantarın içindeki çinko içeriğinin cildi güçlendirdiğini, yaraların iyileşmesini hızlandırdığını ve vücudun hastalıklara direncini artırdığı belirtiliyor.Bende size bugün bu sıcacık vitaminli yararlı  olan mantar çorbasını sunuyorum.
 
Mantar Çorbası Malzemeleri:
250 gram mantar
1 tane soğan
1 küçük kutu krema
Tavuk suyu
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 fiske nane
Tuz
Mantar Çorbasının yapılışı:
İlk olarak mantarları yıkayıp  doğruyoruz. Sonra küçük parçalar halinde doğradığımız soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üstüne mantarları da ekleyip suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Üzerine de tavuk suyunu ekliyoruz. Kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Bir yandan da süt ile unu çırpıp süzüyoruz.Sütü çorbayı beyaz yaptığı için tercih ediyorum.Tenceredeki malzemeler pişmeye yaklaştıktan sonra süt ve un karışımını tencereye ekliyoruz. Ardından şeker ve tuzu,naneyide da ekleyip yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz.Kremanın yarısınıda ilave edip karıştırıyoruz. Piştikten sonra sıcak servis yapabilirsiniz.Afiyet  olsun.....
.