9 Aralık 2014 Salı

KREM KARAMEL






Krem karamel genellikle yumurta içeriği nedeniyle tereddütle yaklaşılan bir tatlıdır. Acaba kıvamı tutar mı, acaba yumurta kokar mı, acaba karameli fazla mı yanacak soruları akla gelir. Benim ölçülerimde genel tariflere göre daha az yumurta kullanılıyor.Yumurtanın tazeliği, süt ve yumurtayı birleştirirken sütün sıcaklığı ve fırında pişme ısısı yumurta kokusuna büyük etkendir. Sütü kaynama derecesine yükseltmeden yoğurt yaparken olduğu gibi parmağımızın dayanabileceği bir sıcaklığa getirmek lazım. Bu çok sıcak olmayan sütü fazla çırpılmamış yumurtalarla yine çok çırpmadan karıştırmak gerekli. Burada kıvam önemli, yumurtalar sütle pürüzsüz bir kıvamda karışmış olmalı. Hatta kalıplara boşaltırken bir süzgeçten geçirmek çok iyi olabilir. Fazla çırpılan krem karamel karışımı içine hava alacağından piştiğinde iç kısmında peynir gibi delikler oluşacaktır, bunu istemeyiz. Yine sütle çırparken mikser kullanılırsa üstte çok köpük birikir. Bu köpüğü kaşıkla alıp atmak gerekir ki bu da malzememizin azalması demek. Bunun yerine ben el çırpma teli ile kontrollü bir çırpmayı tercih ediyorum.
Fırın ısısı ise diğer önemli konu. Yüksek sıcaklıktaki bir fırın belki işlemi hızlandıracak ama malzemedeki yumurta da aşırı pişmiş olacağından koku olabilecektir. Bu nedenle 160 derece fırında fırın tepsisi içine su koyarak pişirmek krem karamel için daha uygundur. Tepsi içindeki su hem ısıyı kalıplara eşit olarak dağıtacak hem de hızlı ve aşırı pişmeyi önleyecektir. Topu topu üç malzemeli bir tatlı için ne kadar çok söylenecek söz varmış dimi :-) Ama bu tip detaylara dikkat etmek sonucu garantiliyor. Ölçülerimiz şöyle;
MALZEMELER
  6 adet krem karamel kalıbı (eğer kalıp yoksa küçük bir borcam kase de iş görür, tek parça halinde pişirip sonradan bölerek servis edilebilir)
KARAMELİ İÇİN
-          1/3 su bardağı şeker
-          2 yemek kaşığı su
-          Birkaç damla limon
KREMİ İÇİN
-          ½ litre süt (2,5 su bardağı)
-          3 yumurta
-          ½ su bardağı toz şeker
-          Vanilya özü
Ufak bir sos tenceresine karamel yapmak için ayırılan toz şeker ve su konup ateşe alınır. Devamlı başında durarak şekerin erimesini beklenir. Birkaç damla limon suyu ilave edilir. Şeker yavaş yavaş renk değiştirecektir. Arzuladığımız renge ulaştığında ateşten alınır. Önceden içlerini suyla ıslattığımız krem karamel kalıplarının dibine kaşıkla karamel paylaştırılır.
Yarım litre süt ve yarım bardak şeker sos tenceresi ile ateşe alınır. Şeker eriyip, süt ısınana kadar beklenir. Süt istediğimiz ısıya gelince kaynamasına izin vermeden ocaktan alınır. Bir karıştırma kasesine yumurtalar kırılır. Tel çırpıcı ile yumurtalar kabartmadan çırpılır, yavaş yavaş süt ekleyerek karıştırmaya devam edilir. Köpük oluşturmamaya dikkat edilir. En son bir tatlı kaşığı vanilya özü eklenir. Varsa karışımın üstünde biriken köpükler kaşıkla alınır. Karışımın eşit miktarda olmasına dikkat ederek önceden hazırlanan 6 kalıba paylaştırılır.Afiyet  olsun