Kakule baharatların kraliçesi olarak da adlandırılır. Güzel kokusu haricinde sindirim sistemi toniğinden aroma terapi için kullanılan yağa kadar birçok yerde kullanılır.
Çok kuvvetli bir tadı ve kokusu vardır.
Kakulenin Faydaları
- Gaz sancısını giderir, mide ekşimesine iyi gelir.
- Baş ağrısından kurtulmanız için birebirdir. (Macun formunda alnınıza sürün)
- Güneş çarpmasından korunmak için faydalıdır. Güneşe çıkmadan bir tane çiğnenmesi tavsiye edilir.
- Nefesinizi ferahlatır.
- Kafeine karşı doğal bir temizlenme sağlar.
- Ayurvedada bilinen kapha doşhasını dengeler.
- Solunum yolları rahatsızlıkları için faydalıdır.
- Astım ve öksürükten rahatlatır.
- Anti spazmatik etkisi vardır.
- Dişeti rahatsızlıkları ve enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça etkindir.
- Vücutun detoksuna yardımcıdır.
- İdrar yolları enfeksiyonlarında faydalıdır. Lor, amla yağı veya bal ile karıştırıp yiyin.
- Solunum sistemine faydalı olduğu için akciğerlerdeki dolaşımı da arttırır.
- Mide krampları için iyidir. (kakule ve uzun hint biberi yağı ile)
- Ses telleri için çok iyidir.
- Hıçkırık giderir.
- Ayurveda da antidepresan olarak kullanılır.
- Kusma için iyi bir tedavidir.
- Sinir sistemi üzerine olumlu etkileri vardı.
- Kakuleyi bu kadar anlattım şimdi sıra tabiki kakuleli bir tarife buyrun..!!
MALZEMELER:
2 Su bardağı ılık süt (duruma göre yarım bardak daha)
30 gr. yaş maya
2 tatlı kaşığı dövülmüş kakule* tohumcukları
Bir fiske tuz
½ Su bardağı toz şeker
100 gr. erimiş soğumuş tereyağı
800 -900 gr. un
Arasına serpmek için bolca tarçın ve yaklaşık 1 çay fincanı kadar daha toz şeker
1 yumurta sarısı
Gelelim hamurun yapılışına,
İlk olarak işe başlamadan yarım saat önce yağı tamamen eritip soğumaya bırakıyoruz. Yağın sıcak olmaması çok önemli ve tabii katı olmamasına da dikkat ediyoruz.
Hamuru tutmaya oda sıcaklığındaki süte yaş maya karıştırarak başlıyoruz. Maya çok çok iyi ezilmeli ve sütle uzun uzun havalandırarak karıştırılmalı bu mayanın görevini yerine getirmesi için önemliymiş.
Önceden hazırladığınız dövülmüş kakuleleri maya ile çırpılmış süte karıştırıyoruz. Bir tutam tuz mesela çay kaşığının ucu kadar yeterli tam da bu sırada ekleniyor. Bu karışıma şekeri ekleyip yine bir müddet çırpıyoruz arzu ederseniz hamuru rahatlıkla elle de tutabilirsiniz, ben şimdiye kadar hep öyle yaptım çünkü öğrenirken hiç bir alet edevatım yoktu doğrusu ardından soğumuş olan yağ ve tabii ki çok yavaş bir şekilde un… A tabii unu önceden bir iki kere elekten geçirmeyi ihmal etmeyelim.
Pulla tarifinin belki de en önemli kısımlarından biri mayalanmayı beklemesi: yeterince unu kattığınızda mis gibi kokan hamurumuzu oda sıcaklığında hava akımı olmayan bir yerde üstü kapalı bir şekilde tercihen ılık bir ortamda 25 dk. bekletmelisiniz. Bu sırada da boş durmayıp iç malzemeleri hazırlamaya başlayabiliriz. Fırın tepsisi ve yağlı kâğıtlar da emre amade bir köşede beklerlerse işiniz kolay…Evet 25 dk. doldu,
Şimdi hamuru elinize alın ve biraz da elinizde az bir unla yoğurun. Hamurun ¾’ünü alıp büyük bir dikdörtgen şeklinde çevire çevire açmaya başlıyoruz. Büyük bir tezgâh ve masada çalışmanızda fayda var he bu arada az sonra her taraf toz şeker ve tarçın tozu olacak, o yüzden iyisi mi siz temizliği sonraya bırakın : ) Tam bu sırada yani hamuru açmaya başlarken tezgâhın üzerine çok miktarda un serpeleyin ya da büyükçe bir naylon yayın, bu naylon hamuru kıvırırken yardımcı olacaktır.Hamur dikdörtgene benzer ve bir tart hamuru inceliğine geldiğinde bıçakla kenarlarını düzeltiyor ve tam bir dikdörtgen elde ediyoruz. Bu arada kenarlardan arta kalan hamurları daha önce ayırıp beklettiğimiz hamura katıyoruz.Evet, şimdi işin eğlenceli kısmına geldik, bir yemek bıçağıyla margarini ya da tereyağını alıp hamurun her yerine boş yer kalmayacak şekilde sürüyoruz. Yağ sürme işi bitince bu sefer yağlı kısım görünmeyecek kadar şeker koyuyoruz şekeri serperken hiç korkmayın hamurun kendisine çok az şeker katmıştık dolayısıyla burada koyduğunuz göze fazla gözükse de inanın tadı hiç te bayıcı olmuyor, çok hafif!!! Ve son olarak sıra pullanın olmazsa olmazı tarçında. Size önerim tarçını da ya serperken ya da önceden elekten geçirmeniz çünkü aktardan alınan tarçınların içinde sert bir takım maddeler olabiliyor.
Şimdi önden başlayarak ileriye doğru parmaklarımızdan avuçlarımıza kaydırarak hamuru yuvarlıyoruz, tüm malzeme içeride kalacak şekilde yuvarladıktan sonra elimizde uzun bir rulo kalmış oldu. Yine yemek bıçağıyla bir köşeden verev verev yani bir dar bir geniş alarak fotoğrafta gördüğünüz gibi üçgenler kesiyoruz. Ve isterseniz bastırarak isterseniz bastırmadan bir 25 dk. daha üstleri kapalı bir şekilde tepsiye dizerek bekletiyoruz. Dikkat! Pulla fırına girince ona bir şeyler oluyor ve acayip kabarıyor o yüzden tepsiye sıkı sıkı dizmeyin derim!Şimdi fırınımızı 220º’ye ısıtma zamanıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder