1 Ağustos 2014 Cuma

KAKULE NEDİR?




   
Kakule, “zencefil” ile ayni aileye ait tropikal bir bitkidir.
Ve bu bitkinin 1-2 cm büyüklüğündeki yeşil meyveleri,
Siyahımsı minik tohumlarla dolu olan bir BAHARAT’tır!
Osmanlı, Yunan ve Roma imparatorlukları döneminde
Hem mutfak hem de parfüm yapmak için kullanılırdı.
Vanilya ve safrandan sonra dünyanın en pahallı 3. baharatıdır.
Kapsül seklindeki meyve çoğunlukla kurutulmuş olarak satılır
ve parçalanarak içindeki tohumların çekilmesi sonucu aromasını verir.
Açıldıktan bir süre sonra etkisini kaybettiğinden, sadece ihtiyaca
bağlı olarak çekirdekler yerlerinden çıkarılmalıdır!!!
Türk, Orta Doğu ve Hint mutfaklarında yemekleri lezzetlendirmek
için kendi başına veya diğer baharatlarla karıştırılarak kullanılır.Çin ve Vietnam yemeklerini lezzetlendirmek için eklenir.Özellikle de çBeyaz et ve baklagil yemeklerine tat verir, sütlü tatlılarda vazgeçilmez çeşni katıcılardan biri olarak kabul edilir.Alternatif tıpta ise diş ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelir,hazmı kolaylaştırır. Zihni güçlendirir!!!ay ve kahveye çok yakışır!