Şu aralar tezgahlarda kuzu ıspanaklarının göründüğü zamanlar. Bu narin ıspanaklardan lezzetli kişler yapılabilir.
Bu sefer, ıspanaklı iç biraz cıvık olduğu için hamuru önceden pişirdim. Daha yoğun iç malzemelerinin olduğu kişlerde bu hamuru önceden pişirmeden de kullandığım oldu. Her defasında memnun kaldım.
Ispanaklı Kiş
Malzemeler:
1 cup=250 ml.'lik su bardağı
Hamur İçin:20-21 cm. tart kalıbı için gereken malzemeler.
- 70 gr. tereyağı
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı buzlu su
- 1 fiske tuz
İçi İçin:
- 500 gr. ıspanak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/4 bardak süt kreması
- 3/4 bardak tuzsuz lor peyniri
- 3 yumurta
- 1 fiske muskat
- tuz, karabiber
Hamur için tarif:
- Yoğurma kabına unu, parça parça böldüğünüz tereyağını, tuzu koyun. Yoğururken, bir yandan da toparlanması için suyu ekleyin.
- Hepsini elinizle çabuk çabuk yoğurun ya da mutfak robotuyla 3-4 dakika karıştırın. İlk başta, hamur ufak ufak parçalansa da yılmayın, yoğurun. Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur haline geldiğinde yuvarlak bir beze yapın. Plastik bir torbaya koyup, buzdolabına kaldırın. Hamuru buzdolabında 30 dakika bekletin.
- Bu sürenin sonunda hamuru iki adet fırın kağıdı ya da şeffaf folyo arasına koyun ve tart kalıbınızın çapından 3 cm. fazla olacak şekilde merdaneyle açın.
- Hamuru tart kalıbına yerleştirin ve bastırarak kalıbın şeklini aldırın. Kenardan taşan hamurları kesmek için merdaneyi kalıbın üzerinde yuvarlayın.
- Bir çatalı, hamurun tabanına birkaç kere batırın ki pişerken kabarmasın.
- Fırın kağıdını elinizle buruşturun ve hamurun üzerine örtün. Ağırlık yapması için bir miktar kuru bakliyatı* kağıdın üzerine dökün ve 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Ardından kağıdı ve bakliyatları kaldırın. 10 dakika da boş olarak pişirin. Fırından çıkarın.
İçi İçin tarif:
- Ispanakları ayıklayın, iyice yıkayın ve doğrayın.
- Yapışmaz bir tavaya ıspanakları ve zeytinyağını koyun. Ispanaklar suyunu salıp, sonra çekene kadar kavurun.
- Kavrulan ıspanakları soğutun. Başka bir cam kapta, yumurtaları, kremayı, peyniri iyice karıştın. Ardından, bu karışıma ıspanakları ekleyin.
- Muskat, tuz ve karabiber serpiştirin. Karıştırın.
Son Hali:
- Pişen kiş hamuruna, ıspanak içini tamamen boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. İçinin pişip pişmediğini kontrol etmek için ortasına bir bıçak saplayın. Eğer temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
- Pişen kişi fırından çıkarın. Ilımasını bekleyip, servis yapın.
*Pişmemiş kuru bakliyatları, kiş hamuruna ağırlık yapması için kullanılıp, ardından soğutulup ve temiz bir poşete koyup, bir dahaki kiş macerasına kadar saklayabilirsiniz.. Bu şekilde onları defalarca kullanabilirsiniz.Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder