Son dönemlerde gençlerin yoğun ilgi gösterdiği "Waffle" bir hamur tatlısıdır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata, meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir. Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılır. Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den almıştır. Eski Fransızca’da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen “wafla” veya “wafel” olarak da isimlendirilirdi. İki ayrı gün "Waffle Günü" olarak bilinmektedir. 25 Mart; İsveç'te baharın gelişinin kutlandığı gün, diğeri de 24 Ağustos; yani Cornelius Swarthout adlı kişinin, 1869'da waffle tavasının patentini aldığı gün.
Waffle hamuru için gerekli malzemeler
- 1 adet vanilya
- 1 adet kabartma tozu
- 2 fincan sıvı yağ
- Yarım yemek kaşığı toz şeker
- 2 su bardağından biraz daha süt
- Yarım su bardağı elenmiş un
- Yaklaşık bir çay kaşığı tuz
- 3 adet yumurta
- Arzu edilirse az miktarda tarçın
Waffle hamuru yapımı
Öncelikle yumurtaların aklarını ve sarılarını birbirinden ayırın. Bu aşamada karıştırıcı kullanmalısınız. Bunu bir mikserle yapmanız daha uygun olur. Bir kabın içinde yumurta aklarını ve vanilyanın yarısını karıştırarak, iyice çırpın. Bunları çırparken yumurta akları iyice beyazlaşmalıdır. Bu yüzden mikser kullanmanız uygun olur. Bu yaptığınız uygulamayı, başka bir kabın içinde yumurta sarılarını toz şekerle birlikte yapmalısınız. Bunları da iyice çırpın. Önceden çırpmış olduğunuz yumurta aklarının içine kalan malzemeleri ilave edin. Bunlar sıvı yağ, yarım paket vanilya, kabartma tozu, süt ve tuzdur. Bunların hepsini iyice çırpın. Daha sonra karıştırmış olduğunuz yumurta sarılarını malzemeye ilave edin. Bunları çırparken, diğer taraftan unu azar azar ilave etmeye başlayın. Fakat devamlı karıştırmayı ihmal etmeyin. Karışım kıvamını bulduktan sonra, eğer waffle makineniz varsa, bunu kullanarak waffle hamurunu pişirebilirsiniz. Fakat makineniz yoksa teflon tavada ya da tost makinesinde karışımdan kepçeyle alarak waffle hamurunu pişirebilirsiniz. Sadece 5-6 dakikada hamurun pişme süresi tamamlanmış olur. Daha sonra, waffle hamurunun içini çeşitli soslarla, meyvelerle süsleyerek konuklarınıza servis edebilirsiniz.Ben muzlu,çilekli yanında kaymak tercih ettim. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder