8 Aralık 2014 Pazartesi

MANGOLU TART



Vitamin deposu mango kanseri de önlüyor
Genellikle Güney Amerikalılarla Meksikalılar tarafından tüketilen ve son zamanlarda Türkiye’de de manav tezgahlarını süslemeye başlayan mango adlı tropikal meyve, vitamin ve fiber bakımından süper bir depo. Normal bir portakal büyüklüğündeki mango meyvesi; bir tas çavdardan daha fazla fiber içeriyor, ayrıca meyvenin içinde bol miktarda A ve C vitaminleriyle potasyum bulunuyor. Araştırmacılar, tüm bu vitaminlerin dışında, mango meyvesinde anti-kanserojen madde olarak bilinen Beta-keroten’in de önemli miktarda bulunduğunu belirledi. Beta-kerotenin hücrelerin hasar görmesini önlediği ve kolesterolü düşürdüğü biliniyor. Kalın bir kabuğu bulunan ve içindeki lifler sebebiyle, dilim dilim kesilerek yenilebilen mango meyvesi, tropikal tatlılığı sebebiyle Güney Amerikalıların en fazla tükettiği meyve olarak biliniyor. Mango, son yıllarda ABD’de de en çok tüketilen meyvelerin başında yer almaya başladı. Orta büyüklükte bir mangoda 190 kalori bulunuyor.
Kendileriyle görüştüğümüz Ziraat mühendisleri; kivinin yetiştiği ortamları seven mango meyvesinin, Türkiye’nin Güney kesimlerinde yetiştirilebileceğini söylediler














MALZEMELER

2,5 su bardağı un
4 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı katı margarin küp küp soğuk dilimlenmiş
1/2 su bardağı buzlu su
1/2 su bardağı krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri ,1/2 çay kaşığı vanilya özü
4 adet mango
1 su bardağı hindistan cevizi
1 paket kakao

YAPILIŞI

Mutfak robotunda un,şeker,kakao ve tuz karışımı 10 saniye çırpın.Margarini ekleyin.Hamur kıvama gelene kadar çalıştırın,yavaş yavaş su ekleyin.Hamuru  streçe sarın ve en az 1 saat dolapta bekletin.Önceden fırını 180 derece ısıttın.Hafif unlanmış tezgahta hamuru merdaneyle açın yağlanmış tart kalıbına yerleştirin. fazla sarkan hamuru kesin.Buz dolabında en az 30 dakika bekletin.Tart kalıbını buzdolabından çıkarıp tart hamuruna çatalla çentikler yapın kabarmasını engellemek için.Üzerine yağlı kağıt serip, kuru bakliyat koyup ağırlık yapın.Fırında 10-15 dakika tartı pişirin.Bir tel üzerinde soğumasını bekleyin.İç dolgusu için pudra şekeri,krema,vanilyayı çırpın.Malzemeyi torbaya doldurup tartın içine sıkın.Üzerine hindistan cevizini serpin.Mangoyu ince dilimler halinde kesip gül şeklinde dizin.Afiyet olsun