14 Eylül 2014 Pazar

ELMA JÖLESİ




ELMA JÖLESİ 

1 tatlı kaşığı rafine yağ 
1,5 kg elma 
1/2 su bardağı su 
500 gr (2 su bardağı) şeker 
2 çorba kaşığı limon suyu 
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi 

1 litrelik bir jöle kabını(gül kalıbıda olabilir ben gül kalıbı kullandım)1 tatlı kaşığı rafine yağla yağlayınız.   
Büyük bir tencereye, su, şeker ve limon suyunu koyarak, orta ateşte, sürekli karıştırarak şekeri eritiniz. Şeker tamamen eriyince şurubu ateşten alınız. 
Elmaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarınız. Önce dörde bölüp sonra ince ince dilimleyiniz. Elmaları dilim dilim kestikçe, renk değiştirmemeleri için hazırladığınız şurubun içine atınız. 
Şurubun olduğu tencereyi yeniden harlı ateşe oturtup elmaların birbirine yapışmalarmı önlemek için sürekli karıştırarak, 20 dakika iyice kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, elde ettiğiniz elma özünü süzgeçten geçiriniz. Rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırınız. 
Bu karışımı yağladığınız jöle kalıbına döküp buzdolabında en az 5 saat soğutunuz. Kalıbı buzdolabından alıp iç kenarında bir bıçağı çepeçevre gezdiriniz. Bir servis tabağını kalıbın üstüne koyup ters çevirerek jöleyi tabağa aktarınız. 
Not: Bu tatlının tutması için jelatin gerekmez. Elmanın içindeki petkin maddesinin jöle yapıcı özelliği olduğundan kolaylıkla kalıp tutar.Afiyet olsun