27 Eylül 2014 Cumartesi

YUMURTA PİŞİRME ÇEŞİTLERİ

Yumurtanın  altı keyifli  hali;)




Öncelikle iyi yumurtayı tanıyalım.

Yumurtanın rengi bize ne ifade eder?
Aslına bakarsanız hiçbir şey ifade etmez; beyaz tavuklardan beyaz, kahverengi tavuklardan kahverengi yumurta çıkar. Hayallerinizi yıkmak istemezdik fakat kahverengi ve samanlar içinde satılan yumurtalar organik yumurta demek değildir. Serbest dolaşan tavuk yumurtaları renginden değil sertifikasından anlaşılır.
Taze yumurtayı gözünden tanırım! (Yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın yolu)
İlk olarak üreticilerin koydukları tarihlere güvenmek durumundayız. “Yok ben güvenmiyorum” diyorsanız ya da evinizde olan yumurtanın tazeliğini kontrol etmek isterseniz, 1 ölçek tuz ve 10 ölçek suyla hazırladığınız solüsyonda yumurtanızı yüzdürün. Gerçekten yüzüyorsa artık yeni yumurta almanızın vakti gelmiş demektir. Yumurtanız anında dibe batıyorsa tazedir.
Ve tabii ki bu minik lezzet kutusunu doğru kullanırsanız basit ve lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.

                                                     rafadan yumurta
 Kabuğunun üstünü incecik kırıp, kaşık kaşık bir sos gibi yediğiniz o muhteşem şey… Soğuk suya yumurtanızı koyup ocağa bırakın rivayete göre su ısınıp 100’e kadar saydığınızda sonuç muazzam oluyormuş ama biz işimizi rivayete bırakmayız. Su kaynadıktan sonra altını kısın ve 2.5 dk pişirin ve mükemmel rafadan yumurta tabağınızda.

                                                   kayısı yumurta

Üzerine biraz da pul biber oh ki ne oh! Dışı güzelce pişmiş ortası hala akışkan bir yumurta için suyunuz kaynadıktan sonra süreniz 4 dakika. Hemen servis etmeyecekseniz yumurtayı buzlu suya çıkarıp pişme işlemini durdurmayı unutmayın.


katı yumurta
Tam pişmiş yumurta sarıları ile yapılan salatalar, dilim olarak kullanabileceğiniz ve hatta taze baharatlar ve mayonezle karıştırıp lezzetli dolgular yapabileceğiniz yumurtalar için belirlediğimiz süre 8 dakika. Daha fazlası gri bölge, unutmayın deriz.

Poşe yumurta

Son günlerde hamburgerlerin üzerinde görmeye alıştığımız fakat en güzelini sarımsaklı yoğurt ve biberli tereyağ ile sevdiğimiz yumurta. Yapımı biraz meşakkatli olsa da alıştıktan sonra çocuk oyuncağı diyebiliriz. Derin bir sos tavasında suyunuzu kaynatın. İçerisine 2-3 yemek kaşığı sirke ve bir çimdik tuz ekleyin. Suyu kaşıkla hızlıca karıştırın ve bir girdap oluşturun, yumurtanızı tam ortasına kırın, ateşin altını kısın ve 2-3 dakika pişirin. Yumurtayı kevgirle süzüp nazikçe dışarı alın ve gönlünüzce keyfini çıkartın.



                                                               göz yumurta

Olmazsa olmaz. Çok basit ama bir o kadar da hassas. Dexter izleyen herkesin her seferinde ağzını sulandıran o basit lezzet.Tavanızın altının aşırı ısınmış olmaması ve yapışmayacak kadar da yağlanmış olması yeter de artar bile. Kontrollü elden kaçırmayın, ısıyı da arttırmayın gerisi biraz tuz biraz da karabiber.


                                                         
                                                            çırpılmış yumurta


Yatakta kahvaltının vazgeçilmezi… Aşıklara tavsiyemiz en az üç yumurta kullanmaları. Yumurtaları ayrı bir kapta hafifçe çırpın ve içerisine tuz eklemeyin, bu yumurtanızın kremamsı dokusunun kaybolmasına neden olacaktır. Tavanızı fazla ısıtmayın ve ateşi sürekli olarak kısık tutun. Hafifçe bir tereyağı eritin ve yumurtaları ekleyin. Karıştırma işlemini sürekli olarak devam ettirin, malum çırpılmış yumurta yapıyoruz. Fazla sertleşmesine izin vermeden ocaktan alın ve içerisine tuz, karabiber, taze kıyılmış baharatlar katın. Farklılık yaratmak isteyenler biraz kimyon ve bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyerek altın vuruş yapabilir. Bu aşıkların keyfini daha da arttıracaktır bizden söylemesi !
“Hani omlet nerede?” dediğinizi duyar gibiyim. Tabii ki omleti unutmadım onun için sizi bir sonraki tarifime davet ediyorum.Afiyet olsun








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder