PİZZA HAMURU İÇİN MALZEMELER:
1 su bardağı ılık su (ocakta hafif ılıtın)
1 çay bardağı süt (soğuk olmasın.oda sıcaklığında olsun)
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 çay kaşığı tuz
4,5-5 su bardağı un (ben 4,5 kullandım)
PİZZA HAMURUNUN YAPILIŞI:Yoğurma kabına ılık su,maya ve şekeri koyun.karıştırın.maya erisin.eriyince sütü,yumurtayı,sıvı yağı,tuzu ekleyin.unun tam ölçüsünü verdim ama un her zaman azar azar eleyerek konulmalıdır.un ekledikçe yoğurun.hamur kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur olacak.4,5 su bardağı un yeterli.un eklemeye gerek yok.yoğurdukça mayalanması daha iyi olur ve yoğurdukça ele yapışmaz.yapışması devam ediyorsa elinizi sıvı yağla yağlayıp yoğurabilirsiniz.bu hamuru içindeyken kabını poşete geçirin.hemen mayalansın derseniz hafif ılıtılmış fırına koyun.20-30 dk.da mayalanır 2 katı kadar kabarır.aceleniz yoksa buzdolabının alt kısmına koyun.7-8 saat sonra çıkarıp kullanabilirsiniz.mayalanma kısmı buzdolabında bekleterek oluyor.
PİZZA SOSU İÇİN MALZEMELER:
yarım yemek kaşığı domates salçası
yarım yemek kaşığı ketçap
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı tuz
PİZZA MALZEMELERİ (1 tepsi için malzemeler)
2 adet domates (kabuklu ve söğüş doğranacak.mutlaka domatesler ince doğransın)
2 -3 su bardağı rendelenmiş kaşar
yarım su bardağı küp doğranmış mozzarella peyniri veya tuzu az olan köy peynirleri
1 adet sucuk(olmasa da olur)
2 adet yeşil dolmalık biber (varsa kırmızı dolmalık biber-yeşil biber karışık konabilir)
10-15 adet siyah zeytin (1 gece suda bekletin tuzu çıksın)
10-15 ince dilimlenmiş mantar
PİZZA HAMURUNUN HAZIRLANIŞI: Büyük bir fırın tepsiyi sıvı yağla yağlayın..elinizi sıvı yağla yağlayıp hamuru tepsiye bastırın.hamurun kenarları yüksek olsun hamurunuz ince olmalıdır.nerdeyse tepsi görünecek kadar ince olsun.incecik hamur olmazsa ekmek gibi kalın bir tabanı olur.
Hazırladığınız sosu fırçayla hamura sürün.yüksek olan kenarlarına sosu değdirmeyin.sosun üzerine 2 su bardağı kaşar rendesini serpin.üzerine söğüş ve ince dilimlenmiş domatesleri dizin.domates dilimlerinin aralarına yarım ay şeklinde doğranmış sucukları serpin.doğranmış biberleri serpin.küp doğranmış mozzarella peynirini veya tuzu az olan doğranmış köy peynirlerinden serpin.doğranmış siyah zeytini serpin.(siyah zeytin tuzlu ise 1 gece önce suda bekletin.pizza çok tuzlu olur.)
Malzemeler üst üste konunca tepeleme gibi durur.elinizle malzemelerin üstüne hafif bastırın.bastırdıkça kenarlar yükselsin. en son yüksek olan kenarlarına fırçayla zeytinyağı sürün.(kızarsın diye)..200 derece ısıtılmış fırına pizzayı koyun.kenarlarından ve altından piştiği belli olur.fırını açıp altının pişip pişmediğine bakın.altı pişmişse çok az kaşar serpip 2 dk.daha fırında tutup çıkarın.dilimleyip servis yapın.mutlaka deneyin.büyük boy pizza değerinde bir pizza yapacaksınız.afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder