Kırmızı pancarın saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde faydalı olduğu bildirildi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancar ın, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta enerji deposu olduğunu söyledi.
Uslu, kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin antioksidan özelliği taşıdığını vurgulayarak, "Kırmızı pancar yüksek antioksidan etkisiyle başta kanser olmak üzere adeta bin bir derde şifadır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki içerdiği bu vitamin ve mineraller sağlığın çok önemli koruyucularındandır. Örneğin saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde faydalıdır. Cildi güzelleştiren kırmızı pancar, kalp hastalıklarından da korur" diye konuştu.
Sindirim sistemi açısından çok önemli faydaları olan kırmızı pancarın, mide ve bağırsakları güçlendirici etkisi bulunduğunu anlatan Uslu, şöyle devam etti:
"Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı yok eder, mide ağrısı ve ekşime sorunlarını anında giderir. Karaciğerin düzenli çalıştırması sebebiyle şeker hastalığını önler. Kansızlıkta ve demir eksikliğinde çok etkilidir. Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir. Ülkemizde pek çok insanın kansızlık sorunu olduğu dikkate alındığında, bu bilgi çok önem kazanmaktadır. Kansızlık özellikle kadınlarda daha yaygındır. Kansızlık problemini gidermesi sonucu, iştahı da açarak, vücuda dinçlik verir."
"Pancar suyu tansiyonu düzenler ve sinirleri yatıştırır"
Uslu, kırmızı pancarın kaynatılıp, suyunun içilmesi durumunda idrar söktürücü özeliği bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Böbrek kumu dökmekte faydalıdır. Ayrıca hipertansiyon hastaları günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmelidir. Günlük içilen bir bardak pancar suyu, 24 saat boyunca tansiyonu düzenler ve sinirleri yatıştırır. Son derece yararlı olan kırmızı pancar suyunun, yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesini önermiyoruz. Havuç, elma suyu veya başka meyve ya da sebze suları ile yarı yarıya seyreltilerek içildiği zaman son derece faydalıdır."
Kırmızı pancarın 15 dakikadan daha uzun süre pişirilmemesi gerektiğine işaret eden Uslu, "Kırmızı pancardaki çok önemli kanser önleyici antioksidanlar olan betanin ve vulgaxanthin uzun süre kaynatıldığı zaman büyük oranda azalmakta ve pancarın bu kanser önleyici antioksidan etkileri önemli miktarda yitirilmektedir. Tüm bu özellikleri dikkate alındığında, kırmızı pancar daha sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer almalıdır" dedi.Pancarın bu kadar yararlarını anladıktan sonra bende sizlere bir pancar çorbası yapalım derim ne dersiniz...İşte tarifim;)
2 tane pancar
1 tane havuç
1 tane patates
1 tane soğan
kereviz yaprakları (arzu edilirse)
muskat
1 paket krema
1 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağ veya sıvı yağ
1 litre su veya etsuyu
tuz
karabiber
Yapılışı:
1- Pancar, havuç, soğan ve patatesleri soyarak doğrayın.
2- Orta boy bir tencerede yağı kızdırın. Kızdırdığınız yağa doğradığınız tüm malzemeyi ekleyerek 2-3 dakika kavurun.
3- Sebzelerin kokusu yükselip pancarlar diğer sebzeleri boyamaya başladığında1 litre suyu veya et suyunu ekleyin.
4-Pancarlar ve havuçlar yumuşadığında çorbanın tuzunu ekleyin ve muskatı rendeleyip ocaktan alarak blenderden geçirin.
5- Pürüzsüz bir kıvam elde edince tekrar ocağa alıp 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Kremayı üzerine koyarak, yanında kızartılmış küp ekmeklerlede servis edebilirsiniz.Afiyet olsun
2- Orta boy bir tencerede yağı kızdırın. Kızdırdığınız yağa doğradığınız tüm malzemeyi ekleyerek 2-3 dakika kavurun.
3- Sebzelerin kokusu yükselip pancarlar diğer sebzeleri boyamaya başladığında1 litre suyu veya et suyunu ekleyin.
4-Pancarlar ve havuçlar yumuşadığında çorbanın tuzunu ekleyin ve muskatı rendeleyip ocaktan alarak blenderden geçirin.
5- Pürüzsüz bir kıvam elde edince tekrar ocağa alıp 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Kremayı üzerine koyarak, yanında kızartılmış küp ekmeklerlede servis edebilirsiniz.Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder