8 Haziran 2014 Pazar

BÖĞÜRTLEN REÇELİ


Hoş bir lezzeti olan böğürtlen reçeli' ni, çocukların da büyüklerin de severek yiyeceğini zannediyoruz. Yapılması da son derece kolay. Yapıp denemenizi tavsiye ederiz.
Böğürtlen reçeliBöğürtlen Reçeli Malzemesi: 1 kilo böğürtlen, 750 gram toz şeker, 2-3 damla limon suyu.
Yapılışı: Böğürtlenleri bol suyla yıkayıp suyu süzülünceye kadar süzgeçte bekletin. Süzme işleminden sonra bir tencereye koyup üzerine şekeri ilave edin. Bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün kısık ateşte karıştırmadan pişirin. Üzeri köpüklendikçe tahta kaşıkla köpükleri alın. Ateşten indirildikten sonra iki üç damla limon suyu ekleyin. Ilıyıncaya kadar bekletip, ılık halde kavanozlara koyun. Soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatın ve serin bir yerde saklayın.
Afiyet Olsun









Böğürtlen kanseri önlüyor
Yabani olarak yetişen ve Latince adı ‘’Rubus L.’’ olan böğürtlende, kanseri önleyen maddeler bulunduğu bildirildi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlkay Tosun, yaptığı açıklamada, böğürtlende gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarını anlattı. İlkay Tosun, bu araştırmaları sırasında, böğürtlende antikanserojen maddelere rastlandığını belirterek, ‘’Böğürtlende, antosiyanin maddesi var. Bu madde, antikanserojen ve antioksidan etkisi olan, yani kanseri engelleyici bir maddedir’’ dedi. Türkiye’de böğürtlen üzerinde bazı bilim adamlarınca araştırmalar yapıldığını ve bu çalışmalar sonucunda böğürtlenin birçok hastalığa iyi geldiğinin belirlendiğini anlatan Tosun, ‘’Böğürtlen, yurtdışında özel kültüre alınarak yetiştiriliyor. Antosiyanin, zenginliğinden dolayı oldukça popüler bir meyve. Üzerinde en çok araştırma yapılan meyvelerden biri. Ülkemizde ise sadece üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılıyor’’ diye konuştu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder