25 Ocak 2014 Cumartesi

KÖMBE



MALZEMELER
  • 1 kg. un
  • 250 gr. tereyağ
  • 250 gr. vita veya  susuz bitkisel yağ
  • 160 gr. süt 
  • 250 gr. şeker
  • 1 yemek kaşığı baharat karışımı (muskat, tarçın, damla sakızı, karanfil, az mahlep)
  • İstenirse biraz çörekotu
  • İstenirse içi için ceviz
YAPILIŞI
*Susuz bitkisel yağı bulamazsanız, 250 gr. margarini eritin. İyice soğuyunca altında beyaz bir su kalacaktır. O suyu dökün, yağı kullanın
  1. Tereyağını ve bitkisel yağı eritin. Unu geniş bir hamur kabına eleyin. Üzerine erittiğiniz yağı ılık halde dökün. Elinizle iyice yağı una yedirin.
  2. Sütü ıltın ve şekeri içinde iyice eritin. Baharatları da un gibi dövün. İstediğiniz miktarda (yaklaşık 1 yemek kaşığı) ekleyip sütün içinde eritin. İsterseniz biraz çörekotu ekleyin. 
  3. Yağlı una sütlü karışımı ekleyin. Hamur haline getirin, biraz dinlendirin.
  4. Hamurdan iri ceviz kadar alıp elinizde yassılaştırın. Kömbe için olan ahşap kalıba basın. Kalıptan kuru tepsiye çıkarın. Eğer hurmalı veya cevizli yapacaksanız hamurun ortasını açıp biraz ezilmiş hurma veya biraz ceviz koyup kapatın ve susama bulayın. Hamur bitinceye kadar bu işleme devam edin. 
  5. Çarşı fırınında veya ev fırınında iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 180-200 C'de pişirin.
  6. Pişip iyice soğuduktan sonra kapalı cam kavanozda saklayın.
* Verilen ölçüden yaklaşık 48 adet hurmalı, 60-62 adet sade kömbe olur. Bu sayı kalıbınıza göre bir kaç adet değişebilir.AFİYET  OLSUN