3 Ocak 2014 Cuma

ÇİÇEK EKMEK







    EKMEK HAMURUNUN MALZEMELERİ
-250 ml ılık süt
-1 paket kuru maya
-1 tatlı kaşığı şeker
-2 tatlı kaşığı tuz
-125 ml sıvı yağ
-2 yumurta
-700 gr un
 ÜZERİ İÇİN
-1 tatlı kaşığı süt
-1 yumurta sarısı
- çiğdem içi ile susam
Ayrıca hamur aralarına sürmek için 100 gr ermiş tereyağ ve yumurta sarısı
HAMURUN YAPILIŞI
Mayayı ılık süt içinde şekerle birlite eritin
Unun ortasını havuz gibi açıp ortaya mayayı  sütü dökün.
Sıvıyağ ve diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur yapın.
Hamurunuzu 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Hamuru iki büyük bir küçük parçaya bölün.
İki büyük parçayıda beşer hamur yumağına bölün.
Tepsinizi bu arada yağlayıp iyice unlayın.
Hamurların beşini tek tek tabak büyüklüğünde açıp yağlayıp üst üste koyun.
Bu beşliyi tepsiye koyup merkezden dışa doğru 8 yada 6 parçaya kesin.Ama sakın dış kısmı tamamen kesmeyin.
Kestiğiniz parçaları dışa doğru çevirin.
Diğer beşli hamuru tek tek açıp yağlayarak üst üste koyun ve onuda tepsideki hamurun ortasına erleştirin.
Aynı şekilde onu da kesin.
Açılan ortaya son küçük hamur yumağını yuvarlayıp yerleştirin.
Çiçek şekline gelen hamura süt ve yumurta sarısı karışımını sürün
Orta kısma çiğdem içi, taç yapraklara susam dökün.
Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirin..AFİYET OLSUN